המרכז ללימודי מוגבלות שמח להזמינכם/ן לסדרת מפגשים בנושא אוטונומיה ובחירה בשירותי הרווחה לאנשים עם מוגבלות. בסדרה, בה יקחו חלק חוקרים/ות מובילים מהעולם, נבקש ללמוד מהניסיון הבינלאומי כיצד ניתן לעצב בישראל שירותי רווחה תומכי קהילה, בחירה ואוטונומיה עבור אנשים עם מוגבלות.
בשני המפגשים הראשונים נתמקד ברעיון של שירותים מכווני אדם ובאתגרים שביישום מודלים של "תקציב אישי". במפגש השלישי נבחן את הסוגיה של כשרות משפטית וההיבטים המגדריים שלה. במפגש האחרון נקיים פאנל מסכם, בהשתתפות פעילים/ות חברתיים/ות, קובעי/ות מדיניות וחוקרים/ות, ובו נדון בתובנות העולות מהניסיון הבינלאומי וכיצד הן משפיעות על תהליכים לעיצוב מדיניות בישראל.
להרשמה: https://forms.gle/cpf8ozc5kcGM1JvJ9
לינק לזום של המפגשים: https://huji.zoom.us/j/3128048322
פירוט מפגשים:
5.10.21 יום שלישי 14:00-12:30
Prof. Peter Beresford, Visiting Professor, University of East Anglia, UK and Co-Chair, Shaping our lives - Towards effective user-led support
במפגש זה נארח את פרופ' פיטר ברספורד, פרופסור אורח באוניברסיטת מזרח אנגליה בבריטניה, ויו"ר משותף של ארגון Shaping Our Lives. המפגש יעסוק בשאלה כיצד ניתן לעצב שירותי רווחה ותמיכה בהם יש למשתמשי השירותים מעורבות, אוטונומיה ושליטה.
הדיון של פרופ' ברספורד, מהחוקרים המובילים בתחום של מעורבות משתמשי שירותים, ישען על מחקריו בבריטניה וכן על הפרספקטיבה שלו כמשתמש שירותים. את המפגש תנחה ד"ר ענת גרינשטיין והוא יכלול שאלות ותשובות עם הקהל, וכן תגובה של מר יואב קריים, מנהל שותף של האשכול לשינוי חברתי בבית איזי שפירא.
לצפייה בהקלטה של המפגש - https://youtu.be/O_due4NAd0M
לצפייה בתמלול של המפגש - https://docs.google.com/document/d/1Y9razc1F70-p12AaqK_qJyvILgVKaV8I/edit?usp=sharing&ouid=105811675659653528745&rtpof=true&sd=true
2.11.21 יום שלישי 12:00-10:30
שירות מכוון אדם ומודל תקציב אישי - הזדמנות לבשורה בשירותי רווחה?
הרצאה של פרופ' ג'מה קארי, מנהלת אקדמית של המרכז להשפעה חברתית UNSW בסידני, אוסטרליה
מגיבה: עו"ד ועו"ס לירון דוד, סמנכ״לית מדיניות ופעילות בינלאומית, עמותת אנוש
המודל של שירות מכוון אדם, ובתוכו מנגנון של תקציב אישי, טומן בתוכו פוטנציאל רב לקידום האוטונומיה, השליטה והבחירה של אנשים עם מוגבלות. התפיסות העומדות בבסיס מודל חדשני זה שונות ולעיתים אף מנוגדות: מצד אחד, תפיסה המדגישה זכויות אדם, הוגנות ושוויון, ומצד שני תפיסה הרואה באזרחים צרכנים ומעלה על נס את יעילות השוק החופשי. מחד, שילוב זה של תפיסות הוא במידה סוד קסמו הפוליטי של המודל והיכולת לייצר סביבו הסכמה של צדדים פוליטיים שונים. מאידך, שילוב זה גם עשוי להוביל לצמצום משמעותי של שירותי הרווחה ו/או פגיעה באיכותם.
דוגמא בולטת למורכבות זו ניתן למצוא במקרה האוסטרלי, שם נערכת בשנים האחרונות הרפורמה השאפתנית והבולטת ביותר בתחום זה. בהרצאתה תבקש פרופ' ג'מה קרי ללמוד מהניסיון האוסטרלי ומהניסיון הבינלאומי המתגבש, על ההזדמנויות והאתגרים השונים ביישום מודל שירות מכוון אדם ומנגנונים של תקציב אישי. לאחר הרצאתה תגיב עו"ס עו"ד לירון דוד ותתייחס להיבטים ברגולציה של שירותי רווחה מופרטים ומכרזים וכן יהיה זמן לשאלות מן הקהל.
לצפייה בהקלטה של המפגש - https://youtu.be/DMgox4UoUfk
23.11.21 יום שלישי 14:00-12:30
להיות בת אדם: על כשרות משפטית, פרקטיקות של מחיקת אנושיות, מוגבלות ומגדר
הרצאה של ד"ר אנה ארשטיין-קרסלייק, הפקולטה למשפטים NUI Galway (אירלנד)
מגיב: יותם טולוב, דוקטורנט למשפטים באוניברסיטת חיפה
אחת מזכויות היסוד של אזרחים במדינה דמוקרטית הינה הזכות לכשרות המשפטית. זכות זו מאפשרת, בין השאר, לבצע פעולות משפטיות יומיומיות — מחתימה על חוזה ועד אישור פעולה רפואית. המפגש יעסוק בהיבטים מגדריים של כשרות משפטית תוך מיקוד בחוויות הייחודיות של נשים עם מוגבלות שנשללה מהן הזכות לקבלת החלטות על חייהן (למשל על ידי מינוי אפוטרופוס).
בהרצאתה, תסקור ד"ר אנה ארשטיין-קרסלייק, מהחוקרות המובילות בעולם בחקר זכויות של אנשים עם מוגבלות, את התפיסות הסטיגמתיות שהובילו במהלך ההיסטוריה לשלילה זו, וכן את הפרקטיקות העכשוויות המגבילות את זכותן לקבל החלטות. מטרת ההרצאה היא להאיר את הצרכים הייחודיים של נשים ומיעוטים מגדריים עם מוגבלות בבואן לממש את זכותן לכשרות משפטית.
לאחר ההרצאה יגיב יותם טולוב בנושא ״היום שאחרי - האם רפורמות הכשרות המשפטית בעולם הביאו לשינוי?"
להרשמה - https://forms.gle/vGFYVyRFg95EKhnNA
להוספת המפגש ליומן גוגל - לחצו כאן
לינק לזום - https://huji.zoom.us/j/3128048322
7.12.21 יום שלישי 14:30-12:30
שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות: לאן עכשיו? (פאנל בעברית)
להוספת המפגש ליומן גוגל - לחצו כאן
המפגשים יתקיימו באופן וירטואלי דרך תוכנת זום. תזכורת למפגש יחד עם לינק לזום ישלח לנרשמים/ות לפני המפגש.
למעט המפגש האחרון, שאר המפגשים יתקיימו רובם באנגלית אך ילוו בתמלול סימולטני לעברית.
לשאלות ופרטים נוספים - Disability.studies@mail.huji.ac.il